Kreatin

Är kreatin bra för att bygga muskler?

Kreatin är ett av de bästa kosttillskotten du kan ta om det är så att du tränar för att få mer styrka och mer muskler. Det som händer är att kreatin ökar energireserverna i dina muskler. Det gör att du kan prestera bättre under både träning och tävling. Det kommer att leda till att det även blir en bättre träningseffekt samt att du ser resultat av din träning.

Vad är kreatin?

Kreatin är naturligt förekommande ämne som finns dels i våra koppar, dels får man i sig det via maten. Det finns ofta i rött kött som exempel. Kroppen producerar kreatin i njurar och i lever som sedan transporteras vidare till musklerna. Förutom det kreatin du producerar på egen hand och det du kan få i dig via kosten så finns det även tillskott. Det kan vara bra att använda sig av extra kreatin, särskilt om du vill bygga muskler.

En vanlig variant av det som heter kreatinmonohydrat, vilket är den billigaste varianten av kreatin. Det finns även andra varianter, som varierar i pris.

KreatinVarför ska du ta extra kreatin?

Kreatin är bra för det har bland annat visat att genom intag av detta så förbättras prestationen i sporter där det är en högintensiv ansträngning. Kreatin leder även till mer muskelhypertrofi, bättre återhämtning och förbättrad glykogeninlagring.  Kreatin fungerar som en reservdepå av energi som utnyttjas omedelbart vid styrketräning och intensitetshöjningar. Det kan vara bra att öka på dessa depåer just genom att äta tillskott. Det gör att du blir uthålligare samt att du i längden kommer att få en snabbare muskeltillväxt. En bra rekommenderad dos är 5-10 gram om dagen i ungefär 8 veckor. Sedan ett uppehåll ett tag för att sen åter igen äta det.