Fördelar med att äta hälsosamt

Kost och hälsa är ett hett ämne som det pratas mer och mer om. Vi ser fler hälsosamma livsmedel i butikerna och folk börjar generellt äta mer nyttig mat. Det finns lika många åsikter om vad som verkligen fungerar som det finns tillgängliga livsmedel. Så hur ska vi tänka? Det finns egentligen tre byggstenar som alltid bör ingå i kosten, vilket är protein, kolhydrater och fett.

Protein:

Proteiner är kroppens främsta byggstenar som hjälper din kropp att bygga eller bibehålla muskelmassa. Protein består av flera olika aminosyror som kroppen inte kan producera själv. Därför är det viktigt att du får i dig protein via kosten. Vid en kost med varierade proteinkällor ökar du chansen att få i dig alla olika aminosyror.

Kolhydrater:

Kolhydrater är kroppens främsta källa för att få energi. Kolhydraterna omvandlas till energi och förbrukar under dagen. Ju mer aktiv du är, desto mer kolhydrater behöver du för att få tillräckligt med energi. Dem hjälper dig även att minska tröttheten och få din hjärna att fungera som den ska.