Stretching Övningar

Stretching är något du behöver göra både inför träningen och efteråt. Här får du ett par övningar som du kan utföra på egen hand.

Löpare kan få det som kallas för snäva hamstrings, och det kan leda till spända muskler och ryggproblem. Platsen är baksidan låret och om du har tighta hamstrings så begränsas ditt rörelseomfång, vilket kan påverka löpsteget, form och hastighet. Gör en liggande hamstring stretching:

Ligg på rygg och ha dina ben utsträckta och ryggen rak. Håll höfternas nivå och nedre delen av ryggen ner på golvet. Böj höger knä mot ditt bröst samtidigt som du håller kvar ditt vänstra ben rakt på golvet. Räta sakta ut höger knä, ta tag i baksidan av benet med båda händerna. Dra benet försiktigt mot dig samtidigt som du håller höften mot golvet. Andas djupt och håll i 10–30 sekunder. Upprepa sedan detta på andra sidan.

Quadriceps Stretching är en annan sak du kan göra. Det gör dina hamstrings starkare.  Se till att du står rakt, håll i stol eller i väggen för att hålla balansen om du behöver. Se sedan till att ha fötterna i höftbredd. Din rygg ska vara rak och dina fötter ska vara parallella. Sträck dig och ta tag i vänstra foten med vänstra handen. Håll låren bredvid varandra och vänster ben i linje med höften. Andas och håll kvar i 10–30 sekunder. Upprepa med andra benet. Behöver du experthjälp? kontakta: Idrottsskadeexperten.se

Piriformis muskeln är det som ansvarar för att höften roterar. Om den blir för hård, eller krampar så kan det ge dig smärta. Två övningar kan motverka detta:

Lägg dig på rygg med benen utsträckta och ryggen rak. Håll nedre delen av ryggen ner på golvet. Sedan ska du böja vänstra knäet och placera din vänstra fot på golvet. Korsa sedan högra fotleden på det vänstra knäet. Ta tag i vänstra lårets baksida och krama benen mot bröstet. Placera din högra armbåge på den inre delen av höger knä och skjut den en aning åt sidan. Andas djupt och håll sedan kvar så här i 10–30 sekunder. Byt sedan till andra sidan.